Rik Paauw
Nachtfotografie in Rotterdam
Op een koude november avond ging mijn tweede avontuur in de nacht van start. Samen met een vriend besloten we te nachtfotograferen in Rotterdam. Uiteraard bij de Kop van Zuid, een geliefde plek onder fotograven.
De genoemde nachtfotografie instellingen zijn basisinstellingen om het nachtfotograferen eens uit te proberen. Probeer vooral te spelen met de sluitertijden en probeer eens een ander diagragma. Bekijk de tips om je verder in nachtfotografie te verdiepen!
Nachtfotografie: 10 belangrijke tips
Nachtfotografie doe je niet zomaar. Voor het maken van de ideale nachtfoto moet je voorbereidend werk doen. Daarom een checklist nachtfotografie met 10 belangrijke tips die jou helpen voor het maken van jouw ideale nachtfoto. Heb je meer tips? Voel je vrij om te reageren onderaan deze nachtfoto checklist.
Het scherpstellen van je camera kan nog een behoorlijke opgave zijn in het donker. Veel spiegelreflexen die een kleinere sensor ten opzichte van een fullframe camera hebben, hebben een relatief kleine zoeker. Fullframe camera’s hebben een grotere zoeker en deze is ook nog eens helderder.
Het fotograferen van gebouwen en andere stilstaande objecten is een mooi gegeven in de nacht. Maar zoals je misschien al gemerkt hebt is het fotograferen van bewegende objecten veel lastiger vast te liggen. Een manier om hierop in te spelen is dat je een element van bewegende objecten fotografeert. Denk aan bijvoorbeeld de lichtsporen die van een auto afkomt.
Sfeervolle foto’s, dat is waar veel fotografen naar op zoek zijn. Een deel van die mensen kiest daarom voor nachtfotografie, want de sfeer op een goede nachtfoto is op een ander moment vaak niet neer te zetten.
Algemene tips voor nachtfotografie
Een belangrijk onderdeel voor fotograferen in het donker is je uitrusting. Als basisset heb je het volgende nodig: een statief (tripod) en een remote control of eventueel een timer. En eventueel kun je nog een flitser en een extra lens meenemen.