02 november 2014

Nachtfotografie: 10 belangrijke tips

BY:

Nachtfotografie doe je niet zomaar. Voor het maken van de ideale nachtfoto moet je voorbereidend werk doen. Daarom een checklist nachtfotografie met 10 belangrijke tips die jou helpen voor het maken van jouw ideale nachtfoto. Heb je meer tips? Voel je vrij om te reageren onderaan deze nachtfoto checklist.

Gebruik een statief voor scherpe foto’s

Als je gaat nachtfotograferen dan werk je met lange sluitertijden. Lange sluitertijden kunnen ervoor zorgen dat je foto wazig wordt. Een statief helpt bij het maken van scherpe nachtfoto’s. Zorg dat het ook een zwaarder statief is, zodat bij een wat stevigere windkracht je statief stabiel staat. Een nadeel van een zwaarder statief is dat je hierdoor meer gewicht bij je draagt.

Een afstandsbediening (of timer) helpt

Als je eenmaal op de juiste plek staat en de instellingen goed hebt en je wilt gaan afdrukken, doe dit dan met een afstandsbediening. Gebruik je de afdrukknop op het toestel dan maak je alsnog kans op bewogen foto’s. Een afstandbediening (bedraad of draadloos) biedt echt een uitkomst voor scherpe nachtfoto’s.

Begin vroeg in de avond met het maken van nachtfoto’s

Nachtfotografie vindt niet perse in de nacht plaats. Begin juist als het nog licht is. Zo heb je het voordeel dat je tijdens het blauwe uurtje (of blauw kwartiertje) mooie foto’s kunt maken. In de winter nachtfotograferen heeft als voordeel dat je op tijd kunt beginnen en ‘s avonds veel tijd in het donker hebt.

Kleed je warm en comfortabel

In de winter krijg je het logischerwijs sneller koud met lagere temperaturen. En al helemaal als je meerdere uren buiten bent voor het maken van die ene mooie nachtfoto. Kleed je warm, maar ook comfortabel, je wilt wel plezier beleven aan nachtfotografie. Neem ook wat geld mee, is er een cafetje in de buurt, drink dan tussendoor een warme kop chocolademelk, dit geeft je zeker weten even nieuwe energie.

Controleer je fotoapparatuur

Niets zo vervelend als het zien knipperen van je accu lampje. Met lage temperaturen gaat je accu ook nog eens sneller leeg. Ook de lange sluitertijden zorgen dat je accu sneller leeg gaat dan je misschien gewend bent. Zorg dat je accu opgeladen is en neem een (opgeladen) reserve accu mee. Controleer al je spullen, poets je lens nog even op en stap dan pas de deur uit.

Maak RAW foto’s

Wil je de foto’s achteraf nog optimaal bewerken, zorg dat je dan RAW nachtfoto’s maakt.

Handmatig scherpstellen

Bij nachtfotografie is het een bekend gegeven dat automatisch scherpstellen vrij lastig is. Dat komt door het weinige licht.Op je lens zit een knopje waarmee je kunt schakelen tussen AM (Automatic Focus) en MF (Manual Focus). Eventueel kun je live-view gebruiken om in te zoomen op het onderwerp en vervolgens scherp te stellen.

Maak altijd meerdere nachtfoto’s van hetzelfde object

Niets zo vervelend dan dat je denkt thuis te komen met de ideale nachtfoto en vervolgens blijkt dat deze toch bewogen is. Maak altijd meerdere foto’s van je onderwerp. En als je toch bezig bent, pas dan ook diverse instellingen toe om te kijken wat voor effect dit heeft op jouw mogelijk ideale nachtfoto.

Vermijd storende lichtobjecten

Lantaarnpalen, licht van auto´s of andere lichtobjecten zijn soms een irritant factor voor het maken van nachtfoto´s. Ze veroorzaken overbelichting of lichtvlekken. Let op je omgeving voordat je een positie kiest en gaat afdrukken.

Neem de tijd!

En als laatste… neem de tijd! Neem de tijd voor het maken van de foto. En neem de tijd om te genieten!

 

Nachtbeeld.nl is het nachtfotografie portfolio van Rik Paauw. Op Nachtbeeld zijn, naast nachtfoto's, tips & tricks te lezen, een blog over nachtfotografie uitjes en een webwinkel voor fotoapparatuur.

Blijf op de hoogte

Vul je e-mailadres in en blijf op de hoogte van het nieuws van Nachtbeeld.nl.